Pages

Thursday, September 19, 2013

cashflow game is a life game

saya pun mula bermain dengan sedikit blur.

mula bermain saya dah dapat gaji. RM1690. lepas tu saya berhenti kat petak derma. sama ada saya mendermakan 10% daripada gaji saya dan saya dapat tiga pusingan lempar dua dadu, ataupun saya boleh memilih untuk tidak menderma.

dan saya pilih yang kedua. dan dalam game tu saya dua kali dibuang kerja. dan akibat dibuang kerja itu saya rugi lebih dari enam ribu, just to save RM169.

itulah law kehidupan. the more u give, the more u get. the more u 'save', the more u loose.

dan ada satu ketika, saya mendapat peluang untuk membeli saham pada harga RM1 sahaja, sedangkan rentang harganya adalah RM5-30. jadi walau apa pun saya akan untung, walaupun pada harga paling rendah. dan salah seorang fasilitator memberitahu bahawa saya boleh mendapatkan orang lain beli melalui saya, jadi saya dapat komisyen disitu. mula-mula saya menawarkan pada harga RM10, saja nak menghangatkan suasana. for sure tak ada orang beli. akhirnya saya jual pada harga RM2, dan ahli kumpulan saya beli sebanyak 25,000 lot. nampak tak kat situ, saya dah dapat RM25,000 tanpa buat apa-apa pun, just sharing dengan orang lain. saya sendiri beli 4000 lot. pada masa itu saya hanya ada duit 4 ribu lebih, jadi saya hanya berserah. semoga kali ini saya dapat untung.

pernah juga saham yang saya beli itu mengalami penggabungan, bermaksud saham saya hanya tinggal 2 ribu, tetapi kemudian kembali kepada 4 ribu lot.

dan detik-detik gembira bermula bila harga saham saya melonjak naik kepada RM30 satu lot. apa lagi, saya pun jual dan tidak semena-mena saya dapat cash RM120,000. tapi dengan duit sebanyak itu, saya masih takut untuk mengambil risiko bermain 'big game' sehinggalah seorang fasi menasihatkan saya bermain dengan  big deal. kalau small deal ni, passive income saya pun sikit la.

yang pertama, saya beli kedai dan menjana passive income RM2500.

yang kali keduanya saya join venture dengan dua orang ahli kumpulan saya untuk beli bulk of apartment dan kami berjaya menjana passive income RM11,000 sebulan!

akhirnya kami berjaya keluar dari RAT RACE!

dan pendapatan pasif saya melebihi perbelajaan saya dan saya boleh memilih untuk HIDUP BEBAS!

pengajaran yang paling berguna untuk saya:

1. kita kena selalu memberi walaupun kita tak memiliki banyak. ada sikit beri sikit. ada banyak beri banyak. ikut kemampuan. jangan pula beri sehingga tiada untuk diri sendiri.

2. sharing is marketing. itu kata dr azizan. tapi apabila kita share, kita tak akan rugi pun, malah lebih untung.

3. jangan takut untuk bermain 'big game'. besar permainannya, besarlah pulangannya.

dan banyak lagi.


memang bermain game ini sungguh seronok. yang penting banyak perkara saya belajar.




Monday, September 9, 2013

bila saya bermain cashflow game...

semalam saya menghadiri garaj wang 3.3.3 kelolaan abang abu. sebetulnya sebelum ni saya tak pernah menghadiri seminar ataupun apa-apa bersama abang abu. tapi beberapa bulan lepas saya di offer oleh kawab FB (yang dah jadi kawan real life) untuk mengikuti garaj wang ni. masa tu memang saya tak tahu apa-apa pun pasal cashflow game, walaupun saya dah khatam Rich Dad Poor Dad. poor me, yang tu pun tak tahu. tapi disebabkan pada masa itu keinginan untuk menaikkan taraf hidup begitu berkobar-kobar dan bernyala-nyala, saya daftar jugak.

bangun pagi semalam, perasaan terbelah kepada beberapa bahagian. suara biawak dalam diri saya menyuruh saya agar berehat sahaja hari itu, tak perlu ke mana-mana. berehat bersama anak dan suami. tapi minda saya yang masih waras melawan. saya dah bayar untuk itu dan dalam keadaan kewangan sekarang, saya masih lagi nak membazir dan melepaskan peluang? lalu tangan saya pun bergerak dan mulut berbisik kepada suami di sebelah, abang, banguuuunnn..kita nak jumpa abang abu hari ni....

yes! biawak itu telah kalah!

masa mula-mula masuk kelas tu, abang abu dah ada. malunya, cikgu sampai dulu dari anak murid. tapi kelas belum start. borak-borak dengan rakan-rakan semeja. satu meja 6 orang. oh ya, saya tak dibenarkan duduk bersama-sama abang. mungkin bagus jugak.

kakak yang berada di sebelah saya juga merupakan alumni Dr. Azizan. malah dia dah pergi banyak program berbanding saya, antaranya IMKK, AMP dan RKMJ. saya teringin juga nak mengikuti RKMJ tetapi buat masa ini kedudukan kewangan saya belum mengizinkan. malah dalam kelas tu saya rasa lebih separuh adalah alumni Dr. Azizan. so bila buat chicken dance sebelum kelas tak adalah kekeok sangat walaupun tanpa instructor. tapi chicken dance tanpa Aizzuan ibarat makan nasi kerabu takde tumis. takde umphh.. dan saya rindukan sorakan Aizzuan "JUARAAAA!!!''

meremang bulu roma.

kelas bermula dengan intro - sembang-sembang penuh isi daripada abang abu. beliau mencerita kecara kasar bagaimana beliau boleh terlibat dengan bidang ini, itu ini, dan begitu begini. selepas berhenti rehat untuk 'brunch', barulah permainan cashflow bermula.

sebelum bermain, memang saya tidak tahu apa itu game ini. apa benda yang robert kiyosaki dah buat ni. kenapa aku perlu main game ni. kenapa itu dan kenapa ini. tapi apabila abang abu terangkan, saya fokus betul-betul, without trying to ask kakak depan saya (dia dah main banyak kali), walaupun orang lain sibuk bertanya. saya digest betul-betul. saya fokus one by one. ya, game ini tidaklah susah sangat. itu yang saya fikirkan.

dan untuk kad pekerjaan, saya mendapat JURUTERA. tidakkah itu ironik?

nanti saya sambung perjalanan menempuh game ini.

yang pasti saya dah celik mata sikit. insyaAllah, akan terbuka luas tidak lama lagi.

balik dari kelas, saya terus cakap kat abang, jom pergi bookstore, beli Retire Young Retire Rich. sebenarnya dah lama saya nak beli, asyik tertangguh. hari ni saya tak nak bertangguh lagi. satu lagi nak melangsaikan hutang saya kepada abang, buku Eat That Frog, yang saya dah hadiahkan kepada seorang kawan. perlu ganti balik.

dan, saya dengan abang memasang satu tekad, belum terlambat kita restructure hidup kita. dan afrina juga, perlu diberi installation yang betul. saya dan abang nak jadi Rich Dad. itu tekad kami.

p/s: asyik bermain game, terlupa terus nak ambil gambar.