Pages

Monday, June 28, 2010

saat ini..

1.
masa dapat tau kena assessment kat kemaman 2 julai, aku rasa macam ada sedikit kesusahan, sebabnya hari itu ialah hari jumaat. jadi aku kena ambil cuti lagi. dengan cuti yang tak berapa nak berbaki, aku decide untuk ambil cuti sehari saja. jadi aku kena rush ke kemaman dengan bus pada khamis malam. trip yang paling sesuai rasanya pukul 11 malam, sampai ke kemaman 4 pagi.

4 pagi? sorang-sorang ke kemaman? pergi ke intan by public transport? by hook or by crook,i have to....kalau la aku berani gamble...

another choice, make a call to someone (kalaulah dia ada kat kemaman sekarang ni), ask to pick me up, and pukul 8 send me to INTAN.

another choice, yang akan menyusahkan ramai orang... (tak payahlah..)

2.
last friday, pagi, receive call, ada interview 2 julai kat kota damansara. hari yang sama dengan assessment.

aku minta hari khamis, miss tu cakap penuh. aku bagitau aku tak de kat KL jumaat, then dia setuju untuk arrange khamis pukul 5.30 petang...

malam have to rush to putra...

whatever...


3.
last friday, petang, ketua unit aku mintak aku pergi site, bila-bila diperlukan.


4.
hari ni, ketua unit mintak aku pergi site this week. kerja tu tak akan ambil masa sehari.


5.
saat ini, aku sedang menyusun jadual. (masih sempat menulis blog- dan tiada satu pun keputusan dibuat).


Tuesday, June 22, 2010

work program

aku sanggup buat apa kerja walaupun benda yang bukan dalam skop kerja aku. aku sanggup belajar dan mengadap benda yang sama seberapa lama, sehinggalah aku dapat hasil yang aku nak.

tapi bila tiba part work program, aku akan termenung panjang depan laptop. masa ni aku dah tak tahu nak belek fail nombor berapa, dah tak tahu nak klik folder mana.

sebagai seorang engineering graduate yang tak belajar project management tapi masuk construction, aku memang buta microsoft project. lepas tengok sikit-sikit, aku boleh la buat sikit-sikit. tapi semakin aku buat, semakin aku rasa aku buta microsoft project. jadi aku kembali buat guna excel. walaupun sangat-sangat leceh, sekurang-kurangnya aku tahu apa yang nak buat.

tapi kalau tiba part kena re-program, aku akan jadi buta microsoft project dan excel sekali gus.


esok meeting lagi.

Lalang

(dikir barat "Lalang" oleh Halim Yazid)



Lalang-lalang depan tangga
Tumbuh semace tok kiro maso
Pohon kerian penaung dio
Banyok dehe buah sokmo-sokmo

Peranga lalang baso dio
Turut ohge ikut oghe kato
Pohon kerian gagah kuasa
Kalu tebe panah laa kito

Satu hari huje pun turun ribut besar maghi
Nga kilat pelaka sekali
Musim-musim lalang kena tiup diangin ribut
Punoh habih licin tok tingga lagi

Ribut berenti
Serek huje tengok laaa sendiri
Nasib pohon lale
Kot tu kot ni dok belake oghe
Serebo tok jadi
Kito tok leh tupe

Perati pulok pohon kerian
Akar banyok dio payoh tumbe
Lenggok tengok napok rendang
Dio tok semok buah buleh make..


********

Aku kadang-kadang lebih banyak menjadi lalang, walaupun sebenarnya aku mahu menjadi pohon kerian..

Monday, June 7, 2010

kerdil

kadang-kadang bila rancangan sekian lama tidak menjadi kenyataan, hati mula menjerit marah.

tapi bila difikir-fikir, siapa yang mahu merosakkan rancangan yang telah disusun rapi.

ya, kita hanya mampu merancang. ketentuan tetap di tangan Yang Maha Esa.

kekerdilan sebagai insan, kita perlu akui.