Pages

Thursday, December 31, 2009

2009

2009 datang ketika 2008 melambai pergi.

datang yang tidak aku sambut. datang yang tidak aku undang. dan aku mula menerima 2009 sebagai sahabat. berkongsi duka dan tawa. bertukar menjadi sayang. 2009 kulalui dengan senyuman.

dan belum pun 2010 mengetuk pintu, 2009 mahu pergi. pergi meninggalkanku.

"i do this for u. entirely for u."

kenapa 2009 harus pergi. sekurang-kurangnya tunggulah 2010 datang.

aku kehilangan 2009. sangat kehilangan.

Wednesday, December 30, 2009

tahun 2009 yang menawan..

januari- februari...

aku masih di parit raja.. bercinta dengan kesederhanaan... dan belajar erti kepuasan hidup... banyak kata-kata pedas yang menyentuh hati.. dan aku sedar, aku bukan insan sempurna.. terlalu jauh dari kesempurnaan..

"azma can u please do not make any negative perseption? it's not good my friend..."

sampai bila aku tak akan lupa kata-kata ini.. terima kasih ramu..

dan juga kawan-kawan INSEP yang tak pernah aku lupa..

feb-mei...

praktikal di HRPZII.. bertemu lagi dengan insan-insan berkot putih melilit stetoskop dileher.. aku kembali diburu dejavu..

praktikal kali kedua di hospital, aku dah jadi taiko! dah pandai bukak mesin sendiri, dah pandai pegi response dan dah berani bukak defib! terima kasih untuk kawan-kawan Unimap dan radi KB..

mei-julai..

menjadi penganggur profesional di rumah...
cuba mengindahkan kesunyian menjadi satu kedamaian..

"kak, ada ore nak masuk tengok.." KOMA

julai 15.
kali pertama dalam hidup, aku menjadi orang berkerjaya!

aku belajar apa itu tanggung jawab. sangat berat!

ogos 11.
konvo INSEP. diploma selepas ijazah? what ever...






hari seterusnya berlalu tanpa peristiwa yang boleh menjadi sejarah..

dan aku menjalani kehidupan bahagia di PJS1, dengan sudut pandangan yang sedikit berbeza.

dan kehilangan ibu tercinta tetap terasa. masih terasa. semoga emak bahagia di sana...

2010 yang bakal tiba.. aku sambut dengan senyuman paling manis...

manis ke??? haha.. sekurang-kurangnya aku sudah pandai untuk tersengih =))

WelCOME 2010!!!

big BOY dont cry

bila aku raise kan isu, "ok what, lelaki menangis..."

kawan-kawan lelaki aku terus membantah,"hey azma nak ke lelaki yang face problem terus menangis.. lelaki apa macam tu..suppose dia jaga u tapi u yang kena jaga dia.. haha..."

"bukanlah yang setiap masa macam tu, at least kalau sekali sekala menangis tu, normal la.."

tapi bagi diorang sesetengah lelaki yang kononnya 'macho', lelaki mesti tak boleh nangis (eh macam lirik superman la pulak...)

no la, bagi aku, it's ok for man to cry. bila rasa beban tak tertanggung, alirkanlah air matamu, dan masalah terasa akan mengalir bersama-sama dengan air mata itu. lelaki yang menangis membuktikan dia masih ada perasaan, masih ada sensitiviti untuk diri sendiri dan orang lain.

hati manusia bukan kayu, bukan batu, bukan tanah kong, bukan dumb bell, bukan tayar kereta, bukan lah beam bangunan.. yang mesti selalu kukuh, yang mesti selalu menyokong orang lain... kadang kala, hati lelaki juga boleh terluka..

dan bagi aku yang pernah menangis itulah lelaki yang masih mempunyai perasaan..

tapi kalau lelaki menangis because of u, siapa yang tak punya perasaan sebenarnya?

Monday, December 28, 2009

what ever it is...

dulu aku penah tanya kawan aku macam mana dia dapat keje yang dia duduki sekarang...

dia cakap, masa interview, interviewer tu tanya apa yang dia boleh buat for that company..

dia jawab, what ever it is.. if machine rosak, i will take off my jacket and will go to the production line.. if my secretary or clerk on leave, i will do photostating.. if bla.. bla.. bla.. dan bla.. bla..

aku gelak memanjang..

sekarang, dia tak akan balik kerja kalau jam bukan pukul 11 malam. kalau dia balik pukul 8 aku rasa cam sesuatu yang pelik...

never say no to your bos, pesannya ketika first day aku start kerja.

sekarang aku rasa title aku langsung tak kena dengan kerja aku. tapi sebagai first starter aku sangat bangga bila bos panggil, azma, masuk meeting M&E.. azma, catat minutes ID.. azma itu dan azma ini.. walaupun aku menjadi orang yang paling blur dalam meeting sebab tak tahu pape, hantam saja lah...

sebagai orang yang baru menjejak ke dalam sepak terajang construction, aku memang perlu belajar dan memberi perhatian lebih daripada expertise2 yang ada kat opis aku.. jadi kalau orang suruh buat apa-apa aku tetaplah berbesar hati...

never say no to your boss, azma...

what ever it is...

Sunday, December 27, 2009

malaySIA Truly aSIA

"malaysia truly asia," kata seseorang dalam yahoo chat. kalau aku tak silap dia orang belah-belah asia tengah.

how do u know? balasku.

"i heard on tv."

nampaknya berjaya jugak kempen kerajaan mempromosikan malaysia di mata dunia.



pagi menjelang tengah hari tadi..

aku keluar dengan housemate aku, tujuannya satu. nak ke putra untuk beli tiket balik kelantan new year nanti. masa tengah tunggu komuter kat stesen mid valley, tetiba muncul timbul idea gila.

"jom kita pergi seremban nak? nanti tanya kawan akak dia free tak."

kawan aku duduk di senawang. niat dihati nak suruh dia bawak jalan-jalan di seremban. rupanya dia tak free. kuciwa hatiku.

so kitorang masuk the mall. keluar the mall.

naik star. turun star.

pergi masjid jamek. balik masjid jamek.

masuk semua house. keluar semua house.

berapa banyak kedai aku tawaf hari ni. tangan masih kosong. memang niat aku sebenarnya tak nak beli apa-apa pun. haha.

nak dijadikan cerita, balik terus naik bas dari pasar seni. tak apalah jalan jauh sikit, sebab kalau naik putra pun tetap kena jalan. dari jalan sikit lebih baik jalan banyak.

aku naik awal-awal lagi, cari tempat duduk. kawan aku tolong bayar. sedang kami enak-enak duduk menunggu abang driver mula gerak, tetiba dengar bising kat depan. aku ingatkan abang driver marahkan orang yang beratur ke apa. sambil tengok sambil dengar pastu...

"tuih!!!" sungguh kurang ajar orang itu. aku ingatkan dia meludah abang driver. abang driver itu terus bangun, tolak-tolak orang itu, yang merupakan brader indonesia. brader indonesia itu masih bising-bising, tapi aku tak dengar butir-butirnya. rupanya brader itu mahu pukul seseorang yang dia ludah tadi. tapi aku masih tak paham jalan cerita.

dalam kalut-kalut abang driver menenangkan brader indon itu (
walaupun orang indonesia marah dipanggil indon, tapi aku nak panggil jugak sebab brader itu sudah berlaku kurang ajar disitu), terkedek-kedek keluarlah sorang kakak sambil menyapu mukanya. bekas ludah brader itu. dia cakap-cakap omputih. tiba dekat kawan dia, barulah aku tahu dia kakak filiphina. brader indon tu tetap kejar kakak filiphina, nak pukul, tapi mujurlah abang driver yang macho tu masih pegang brader indon.

orang dalam bas ramai yang terdiam. ada jugak yang turut menenangkan brader itu,'
relaks la bang.' tapi brader kurang ajar itu mahu ke belakang mahu bersemuka dengan kakak filiphina sambil ditarik oleh abang driver.

sampai turun bas, aku tak tahu apa sebabnya jadi gaduh camtu sekali. tapi
memang sangat sangat sangat kurang ajar meludah ke muka orang tak kira siapa pun orang itu! indon itu memang kurang ajaran yang teramat!!

dah la datang negara orang, gaduh pulak sesama pendatang jugak. malaysia truly asia. semua perangai orang asia boleh didapati di Malaysia.

dalam bas tadi, memang dipenuhi orang asia pelbagai bangsa dan agama. sebelah aku pakistan, depan macam bangladesh, hujung sana indon, tepi situ filiphina, tepi tingkap macam dari asia barat. pendek kata memang mewakili semua kawasan di asia. memang yang terbaik!

tapi kalau perangai masing-masing tu baik tak apalah jugak. aku suka untuk membalas sapaan orang yang berbudi bahasa, tak kiralah dia tu indonesia yang masih memakai kopiah jawa atau pun filiphina yang masih tak tahu cakap melayu. aku masih boleh consider asalkan orang itu masih tahu berbudi bahasa.

dulu aku suka pergi seremban naik komuter. rumah kakak aku kat senawang. masa dalam komuter sangatlah ramai brader dan kakak indon. as long as diorang tak kacau aku, aku tak kisah, walaupun diorang suka cakap kuat-kuat hingga satu coach dengar.

suatu hari aku duduk dikerusi paling tepi, yang mengadap tengah. disebelah kiri aku brader indon, kiranya dia membelakangi aku sebab dia duduk dikerusi yang mengadap depan.
(boleh bayangkan. tak boleh? tak payah bayang..) yang aku nak cerita kawan dia yang duduk sebelah kanan aku. dengan selambanya dia merehatkan sikunya dikerusi brader yang disebelah kiri, sehinggakan ketiak dia betul-betul di depan hidung aku. gosh! aku terus tutup hidung dan buat muka marah. dia tetap tidak paham. memang orang ini sangat kurang adab!

didepan aku pakcik indonesia yang memakai kemeja dan menyikat rambut kemas. lalu dia menegur brader kurang ajaran itu dalam bahasa indonesia yang maksudnya lebih kurang, "saya pun orang indonesia, tapi tunjukkanlah sifat sopan. dia (aku le tu) tak suka kamu buat macam itu."

mungkin malu, mungkin marah, brader itu terus menurunkan tangannya. aku lega. aku senyum pada pakcik tu, tanda terima kasih.

satu lagi peristiwa yang kau tak lupa, masa tengah tunggu kakak aku kat stesen bandar tasik selatan. kali ni bukan indon, tapi aku didatangi brader afrika. rambut kerinting pendek.

memang tabiat aku, sebelum pergi sungai besi , (masa tu aku kat UM), aku akan singgah kat la Boheme dan beli roti italian hotdog, buat alas perut sebelum tiba rumah kakak aku. tengah tunggu kakak aku, makanlah roti tersebut. memang aku tak bawak air. dan brader tersebut yang dari tadi memerhatikan aku (perasan betul aku!), menawarkan, 'can i get u some water?'

aku senyum. no thanks.

'but u must be thirsty.'

kurang asam betul orang ini. dah aku tak nak, tak nak lah.

dia berkeras nak belikan aku air, tapi aku lagi keras, dan aku berjaya. nak nye nanti dia jampi air tu mati aku.

'are u malaysian?'

pertanyaan tak masuk diakal. tapi aku jawab jugak, yes, i'm malay...

'but u look like iranian..u are very beautiful..'

haha.. haha.. dan haha

no, i'm malaysian.

pot pet.. pot pet... dan dia tanya, u have boyfriend? aku jawab yes walaupun tak ada.

dan kesimpulannya, dia mintak nombor aku, nak jadi kawan aku, atau setepatnya nak jadi boyfriend aku, walaupun aku cakap dah ada. adakah memang orang-orang macam ini kurang asam garam?

bersungguh-sungguh dia mintak nombor aku.

aku cerita kat kakak aku, gelak berguling-guling dia. cet, dia yang lambat, dia pulak yang gelak.

malaysia dipenuhi orang-orang pelbagai bangsa pelbagai agama dengan pelbagai gelagat dan cerita. kadang-kadang boleh jadi bahan jenaka. namun banyak yang mengundang nestapa.

yaduiiii... malaysia memang truly asia....

den kayo!

pernahkan kau terfikir, macam mana untuk jadi kaya dalam sekelip mata?

untuk tak tipu, aku selalu berangan-angan untuk jadi kaya sekelip mata. contohnya menang peraduan TM 1juta (tapi aku tak pernah masuk peraduan tu), ataupun orang masukkan dalam akaun kita seribu sehari. ataupun tetiba bos tetiba baik ati nak bagi bonus 12 bulan, ataupun anak teruna bilionair ajak kita kawin esok.

bestnye kalau tetiba check akaun, gaji masuk ke tak, dan ada jumlah 500,ooo dalam tu.

semalam.

aku jumpa kawan aku kat KLCC. menghabiskan cuti krismas dengan benda yang akan membuatkan aku keluar rumah. jalan-jalan. tengok orang. usha barang. usha sahaja. tak beli pun. serius aku tak suka pegi KLCC. kalut!

dalam duk jalan-jalan kat tinggat 3, sampai kat tengah, aku stop. saja nak tengok decoration dari atas. kat atas stage, nampak macam penyampaian hadiah. i guess macam sort of quiz, yang dia pilih secara rawak on da spot.

mula-mula hadiah saguhati. perempuan.

hadiah tempat ketiga. perempuan. voucher 4ribu. aku pandang kawan aku dengan mata terbeliak. rancangan cam 'bodo-bodo' cam tu jek. i mean, tak de la ambik masa lama-lama, kena beli itu ini, kena isi borang itu ini. bukanlah rancangan tu kandungannya 'bodoh'. so ingatkan sekadar 2-3 ratus camtu jek.

hadiah tempat kedua. lelaki. voucher 25 ribu. lagi terbeliak. gila tak adil. yg tu 4 ribu, yg tu 25ribu. gila jauh beza tu.

tempat pertama. voucher 35ribu.

memang kadang-kadang rezeki tu datang bergolek jek. aku rasa akak tu tujuan dia sama dengan aku. jalan-jalan menghabiskan masa. ataupun nak bawak ayah dia jalan2 kat KLCC. tetiba termasuk pulak kuiz tu. tiba-tiba termenang pulak.

kalau rezeki tak kira tempat dan masa.


Friday, December 25, 2009

aku bukan nak jadi macam tu..

tadi kuar breakfast dengan kawan aku. pegi masuk UM. makan kat 12th. dah lama gila tak jejak situ. borak-borak dan gosip-gosip, tetiba dia mengeluarkan satu ayat, kalau boleh janganlah...

aiseh...

aku sebenarnya tak tahu, betul ke tidak apa yang aku buat ni. yes, kadang-kadang aku ni selfish.

biarlah.. tunggulah...






Monday, December 21, 2009

kurang kewarasan

aku memang saja cari pasal. memang saja tempah kubur sendiri!

ah, biarkan!

kadang-kadang tak salah buat benda gila. sekali sekala saja. tapi bukankah ayat tu sendiri dah menunjukkan aku di luar kewarasan yang sepatutnya.

entah....



Saturday, December 19, 2009

kepetik bintang untuk kau simpan

bila tiba hari aku dibelenggu kerunsingan, aku sangat benci! dunia semuanya kelabu!

dan aku hantar mesej pada sorang kawan, where are u? can u do me a favor?

dia balas, i kat rumah abang, what can i do for u dear?

out of list!

lalu aku dial nombor sorang lagi kawan. aku biarkan ringing dua kali dan aku letak. biasanya akan ada follow up call. atau pun sekurang-kurangnya satu mesej~ will call u later. tapi kali ni, KOSONG!

aku mahu bukak novel~ lesu!

aku bukak lagu, lepas dua tiga lagu aku tutup.

aku keluar tengok TV, nuttin interesting.

aku bukak laptop, tetap kelabu.

kepetik bintang
untuk kau simpan
cahayanya tenang
berikan kau perlindungan
sebagai pengingat teman
dan juga sebagai jawapan
semoga bila aku bangun besok cahaya pelangi berada di kepalaku.

Friday, December 18, 2009

the return of Schumi

lama sudah aku tinggalkan dunia F1. sejak-sejak Schumi retired, dan sejak itu juga aku mula tidak menunggu di depan TV setiap kali perlumbaan berlangsung. tambahan lagi sejak duk asrama, memang tak boleh nak mengadap TV sesuka hati, sedangkan perlumbaan F1 tidak mengira masa~ sebabnya dilangsungkan 2 p.m. waktu tempatan negara penganjur. hanya kalau sekali sekala aku balik rumah dan kebetulan adik aku sedang mengadap F1, aku tumpang sibuk sekali.

dan baru-baru ini, terdengar gosip Schumi mahu kembali ke arena. akan berlumba dengan Brawn GP. kenapa bukan Ferrari? sebab aku tak pernah tengok Schumi dalam baju warna selain merah. dan mungkin kalau Schumi masuk F1 pun, tapi bukan dengan Ferrari, aku tetap rasa tak best. sebab aku rasa tag paling best untuk F1 ialah Schumi dan Ferrari~ walaupun Ayrton Senna diiktiraf pelumba terbaik sepanjang zaman. peduli apa aku! yang penting bagi aku Schumi tetap best.

bagi aku F1 sekarang tak sebest dulu. masa Schumi dan Mika berkuasa. masa Ferrari dan mcLaren selalu bergaduh-gaduh. masa tu F1 paling best. lepas tu mulalah timbul banyak gila peraturan yang tak logik di akal, semata-mata untuk menyekat kuasa Ferrari dalam F1. gila betul FIA. memang terang-terang diberitahu~ peraturan untuk menyekat pasukan besar! sebab masa tu McLaren dah mula jatuh. dan Ferrari terus berkuasa dengan gahnya. biarlah, mereka ada duit. they pay for it!

sejak itu Ferrari mula jatuh.

sejak itu aku sudah mula cilok2 tengok F1. tak akan bangun lagi kalau perlumbaan GP Brazil pukul 3 pagi.

selain Schumi, pada masa tu aku respect betul dengan David Coulthard. pelumba yang paling terer mencilok. lebih terer dari Schumi. jangan bagi dia duk petak nombor dua masa starting, sebab dia dulu yang akan sampai selekoh. kalau pole position tak payah cakaplah. memang dia yang akan dominasi. tapi sebab masa tu dia pelumba nombor dua McLaren, jadi jarang sekali dia menang perlumbaan. sebab mesti la McLaren akan bagi kat Mika dulu. tapi kalau Mika terkeluar awal-awal, biasanya tak perlu pikir apa-apa, memang David akan jadi juara.

selain tu, aku respect Jenson, sebab dia jadi pelumba termuda menang sirkit. masa umur 20 tahun. tapi sebab bukan Ferrari, jadi aku tak suka sangat Jenson, dan tak ambil tahu sangat pasal dia.

Juan Pablo Montoya~ aku suka sebut nama dia dan muka dia peace gila. berlumba pun lebih kurang kill jugak. masa tu Juan Pablo berlumba untuk BMW, bersama dengan Ralf. sebab Ralf adik Schumi, jadi aku kena suka jugak BMW. haha. rasis betul aku ni (~rasis ke tu??)

yang paling best tingkatan tiga. aku nak exam. balik sekolah pun lewat, ada kelas tambahan. kul 6 baru sampai rumah. lepas makan, mandi, sembahyang, aku akan duduk tunggu berita~ tunggu 8.45~ berita sukan, tapi kadang-kadang pukul 8.40 aku tertidur depan TV. sedar-sedar rumah dah gelap. haha.

ayah aku sebenarnya pantang aku tengok tv banyak-banyak. tapi aku tetap curik-curik bangun pukul 3, tengok perlumbaan, sambil baca nota sejarah. volume set paling rendah. kadang-kadang mak aku terjaga jugak. kak, bo lah tengok tibi nyo, esok nok sekoloh. sambil cakap perlahan-lahan, takut ayah aku turut terjaga, kejap jah lagi, nati kak tido la. nok abih doh ni...(walaupun masa tu perlumbaan baru start). mak aku malas nak layan perangai aku terus masuk tido.

kalau dulu memang aku akan ambil tahu semua spec yang perlu untuk perlumbaan tahun tu. ada peraturan baru ke, tayar apa diorang guna, dan semuanya. semua rencana pasal F1 aku simpan~ masa tu memang ada kolum khas dalam Mingguan Malaysia untuk F1.

sekarang aku dah tak gila F1 macam dulu. sekadar ambil tahu bila start musim. sekadar ambil tahu siapa pelumba Ferrari musim tu. selainnya, aku baca sipi-sipi dalam paper. selain tu, aku tak kisah sangat dah.

bila Schumi nak masuk balik, aku rasa macam nak ambil tahu semula. tapi ntah-ntah memang betul hanya gosip semata-mata. isy!

Thursday, December 17, 2009

strive for victory

masa dalam kereta masa abang aku ambik masa kat kemaman hari tu (3 kali masa dalam satu masa), dia bertanya, lagu mana kijo kak loni?

aku hanya menjawab malas, tok tahulah, susah jugak course pelik-pelik ni.

dia balas, tok apolah susoh sikit mula-mula ni, meme la lagu tu, tapi nati lama-lama oghe cari la. kalu ambik course hok semo ore ambik, lagi la susoh....
aku cuba fikirkan secara positif.

jujur, aku pernah menyesal ambik course yang pernah aku ambik ini, masa permohonan biasiswa kami ditolak mentah-mentah oleh JPA, dengan alasan KPT tak iktiraf. aku rasa masa tu semua orang down, kecuali yang memang selesa dengan biasiswa lain. bagi kami yang menagih ihsan JPA ini, seolah-olah itulah keputusan terburuk yang pernah dibuat dalam hidup!

ketua jabatan kami jumpa, meminta sebuah kebenaran. dan alangkah peritnya, memang kita dalam proses dapatkan pengiktirafan, tapi IEM dah iktiraf. bagi kami yang bergelar pelajar yang baru memasuki tahun satu, apalah pentingnya IEM. kami bukan nak grad esok. bukan nak cari kerja lusa. dan jabatan keluarkan surat pengesahan menyatakan kami telah dikitiraf IEM. dengan sabar kami menunggu rayuan JPA.

hampa.

sungguh aku benci JPA!

dua tahun kemudian, junior kami hampir kesemuanya mendapat biasiswa JPA.

dan kami, masih berperang dengan PTPTN.

tiga tahun kami lupakan pasal pengiktirafan itu.

tahun empat, semuanya sibuk mengisi borang mintak kerja. cari dalam list- masih tiada biomedical engineer. masuk website IEM, tetap tiada biomedical engineer. keciknya hati...

masa nak isi borang SPA- masa sahkan kursus- alangkah bangganya bila aku taip biomedical engineering- sah sehingga tahun...... ke tahun..... pertama kali rasa diri dihargai!

sekarang bila orang tanya ambil kos apa, dan aku jawab biomedical engineering, automatik orang akan cakap, dari UM ye?.. ya, memang susah untuk dapat pengiktirafan orang. menunggu dan terus menunggu.. dan hari ni akhirnya orang tak kerutkan dahi lagi bila dengar kos tu.

tapi job scope masih terlalu sempit.

tok apolah susoh sikit mula-mula ni, meme la lagu tu, tapi nati lama-lama oghe cari la.


aku harap suatu hari suatu ketika, saat itu akan datang..

my name is matt..

minggu ini tetap seperti minggu sebelumnya, minggu sebelum itu, dan juga minggu-minggu sebelum itu. the whole day terperap dalam bilik mesyuarat. mendengar orang memperkatakan benda yang sama, setiap minggu. paling kurang tujuh kali setiap hari.

sungguh membosankan.

tapi hari ni aku rasa excited sikit.

sebabnya?

ada satu vendor tu, MD nya orang germany. hensemmmm. dah la tadi betul-betul duk depan aku. mata biru, rambut blond, umur rasanya baru tiga puluh lebih. tercabar betul iman di dada. nasib baik dah kahwin. haha. technical person dia sorang malaysian sorang lagi germany. senyuman yang lebih kurang mencabar jugak. kenapa hari ni interview dipenuhi orang-orang yang hensem?

dulu staff dia tu tanya aku, my boss hensem x? ke staff dia lagi hensem? aku jawab, your boss hensem cara european, staff dia hensem version malaysian (itu bodek yang sungguh-sungguh. haha..). dan dia balas, i like that answer, maybe i shud treat u at one chilling place. tapi sampai sekarang pun masih tak belanja-belanja lagi. CET! =p

sebenarnya aku bukan kisah sangat orang tu hensem ke tak, yang penting interview tu x bosan. dan tadi bila dia bercakap, kami semua yang empat orang terdiam. senyap terus! haha. bukan sebab dia handsome ke apa, tapi dia memang seorang promoter yang bagus aku rasa. isy, dia MD la azma, bukan promoter. ok, dia seorang MD yang bagus!

dulu aku pernah nak recommend sorang kawan aku kerja dengan dia, sebab dia memang tengah cari staff, background biomed jugak. so aku fikir coursemate aku saja lah yang boleh aku recommend. dan staff dia tu bagi general requirement kat aku, we looking for person that... bla.. bla... bla........ dan hanya ada sorang dalam kepala aku...

bila aku cakap kat kawan aku tu, dia macam nak try. tapi bila aku cakap, MD dia germany... kawan aku terus cakap, tak apalah azma... aku cari kerja lain lah..

aku return back to person yang cari orang tu, dan dia gelak jek bila aku cakap kawan aku tarik diri... sebab kena kerja dengan OMPUTIH!

dalam hal ni aku tak salahkan kawan aku. sebabnya, kita yang membesar di kampung, belajar walaupun bukan di kampung, tapi mentaliti kita masih takutkan orang asing. bukan kawan aku tu saja, aku sendiri pun tak ada keberanian yang betul-betul tulus nak berdepan dengan mamat german tu. dalam otak aku, masih menanam kepercayaan bahawa, aku masih belum layak untuk bekerja dengan orang-orang asing, yang memerlukan aku bercakap dengan lidah terbelit setiap masa.

dulu aku pernah offer diri secara tak langsung, dan tanya dia, your company nak orang macam mana. boleh pulak dia cakap kat aku, kalau macam u pun ok jugak, tapi taklah homely macam u... CET untuk kali kedua!!

tapi sampai sekarang aku tak send resume kat dia..

dan bila aku jumpa MD dia tadi, aku dah buat persepsi baru.

bukan salah aku dilahirkan sebagai orang malaysia dan bukannya gah sangat dia dilahirkan di germany. cuma salahnya bila aku terlalu mengagung-agungkan orang luar. kalau aku masih merasa terpencil dalam diri sendiri, sampai bila aku nak maju. sampai bila aku nak terceruk kat PJS 1 dengan gaji yang cukup-cukup bayar PTPTN, tapi PTPTN masih tetap anta surat cinta? sampai bila terus berada dalam bilik sempit yang malam-malam sangat bising dengan orang lumba motor? atau nak tunggu sampai kucing bertanduk dulu baru aku nak mula untuk berubah. NO! masanya adalah NOW!

rasanya aku perlu siapkan resume sekarang... eh, name card dia tertinggal di opis.

Tuesday, December 15, 2009

demi bergelar seorang......

sakit jugak segala urat saraf aku setelah berlari-larian tanpa warming-up yang mencukupi. setelah hampir dua tahun aku tak menyarung kasut sukan, terseksa jugak nak habiskan. apa-apa pun bersyukurlah semua tu dah lepas. huhu

seriously, aku tidaklah berharap sangat bahawa aku akan lulus PAC tu. semua competitor mantap-mantap. kebanyakannya sudah ada job yang stabil, pergi PAC just sebagai syarat untuk melepaskan diri dari ikatan scholar. ada juga sekadar untuk mencuba apa itu PAC, dan tak kurang juga yang memang habis-habisan berusaha untuk jadi PTD. dan yang paling common aku dengar, tak nak nama diblack list dari list SPA. aku sendiri? salah satu dari golongan yang disebutkan diatas....

PTD, bagi aku kerjaya paling 'gedebe' dalam gov. sebabnya hampir semua penjawat jawatan tinggi adalah asalnya seorang PTD. sebab tu la kut tapisannya berlapis-lapis. tu pun masih kontrak. haduiii..

dulu aku tak pikir tak nak masuk gov, tapi aku tak tahu kenapa aku isi borang SPA. dan bila aku dah lulus exam hari tu, aku tak nak sia-siakan masa aku pergi exam tu. walaupun bermati-matian untuk mohon cuti, akhirnya sampai gak aku kat INTIM.

apa yang akan berlaku lepas ni, i just pray for the best...

Sunday, December 6, 2009

solve that problem!

kadang kala menghadapi masalah membuatkan kita rasa lebih dewasa. walaupun ada juga yang membuatkan kita tidak ingin hidup lama. bukan semua masalah mengundang petaka, ada juga yang membawa laba.

kita ambil contoh paling mudah.
~tsunami 2004 menyapu bersih seluruh Acheh, hari ini Acheh berdiri megah dengan bandar labih teratur dan pelaksanaan dasar islamik yang lebih tegas.

~H1N1- tiada siapa yang undang dan suka, tapi China dan Taiwan kaya hasil jualan facemask.

dan jika kita melihat sejarah
~jatuhan bom di Hiroshima dan Nagasaki, Jepun mengundurkan semua tentera dari negara yang dijajah, dan hari ini menjadi bangsa yang sangat dihormati dunia.

itu permasalahan sejagat.

dan kalau kita renung balik ke dalam diri, berapa banyak keajaiban yang muncul dari sebarang masalah yang timbul, tanpa kita sedari. bukan Tuhan tidak tahu kita dirundung masalah, bukan Tuhan tidak tahu kita sedang berhiba, Tuhan juga tahu kita sedang berduka lara. Tuhan tahu, tapi menunggu.

jadi tak usah perlu risau kita ditimpa masalah.

kadang-kadang masalah tak perlu diselesaikan pun. leave it, dan ia akan selesai sendiri. dan masalah yang sedang berlaku sebenarnya tak sebesar kebimbangan kita menghadapi perkara tersebut.

******
itu secara teoritikalnya.

******
aku sendiri kadang kadang separuh mati memikirkan masalah yang sebenarnya tak wujud. berani untuk aku akui, dahulu aku lebih optimis menghadapi semua masalah dalam hidup aku. dan makin dewasa ni, makin takut pula.

ni masalah ke ape?

Saturday, December 5, 2009

aku hanya nak ke seberang

nasib baik kolej aku ambil puisi ni untuk manifestasi puisi untuk festival seni masa first year, kalau tak aku tak akan pernah tahu kewujudan puisi ini. dan tahun itu, kolej aku menjadi juara untuk manifestasi puisi.

empat tahun selepasnya baru aku dengar versi dikir barat, oleh Halim Yazid. (walaupun sebenarnya aku rasa dikir ni keluar lebih awal)

Aku hanya nak ke seberang- karya Hashim Yaakob. (Prof Datuk Dr.)

Aku pahat kayu cengal
Harap harap jadi perahu
Dayung hebat dayung sebenar
Keras kuat teras tembesu

Layar Bertingkat serupa kapas gulung
Tiang nya tegak dari batang nibong
Panji kain suluk achemar
Tenunan kekasih wajah di kamar

*
Esok perahu nak turun ke air
Harung nak lalu samudera bertabir
Esok perahu nak turun ke air
Harung nak lalu samudera bertabir

Tinggal patat awal terakhir
Lawan badai, ribut dan petir

Ombak jangan gila melandung
Harap tenang laut kuala
Dayung jangan patah tak kuasa
Layar tiang jangan binasa


Gantung jiwa seluruh harapan
Nekad rasa arah tujuan
Seroh segala pada mu Tuhan
Aku Hanya nak ke seberang

* (ulang 2x)


masa manifestasi dulu, aku hanya sempat menyaksikan pada malam juara-juara. (aku ingat deklamatornya Adli, Bean dan Kak Eja). tapi sungguh aku katakan, puisi tersebut sangat indah untuk dihayati.

p/s: dikir ini sepenuhnya dalam dialek kelantan. perlu diingatkan ada beberapa perkataan yang memang perlu dibaca dalam dialek kelantan, kalau tak maksudnya memang lain.
1. esok= engsot
2. patat= bawah

Friday, December 4, 2009

...kerana cinta itu buta

minggu ini minggu yang sungguh panjang. cukup panjang. dan hari-hari yang berlalu tidak begitu mengujakan.

setiap hari aku tak sabar mengira setiap detik yang berlalu. jam berdetik terlalu lambat. aku ingin menunggu kedatangan jumaat, supay sabtunya aku boleh merehatkan minda yang berselirat.

dan hari ini, jumaat tiba. dan besok sabtu akan menjelma.

*******
aku selalu berkata kepada seorang kawan, "why u are so choosy?". tapi sebenarnya, dengan mengucapkan begitu, aku sedang meludah ke langit. setinggi mana pun tetap jatuh ke muka sendiri.

kita semua memilih. kita memilih yang sedap mata memandang. kita memilih yang lunak telinga mendengar. kita memilih yang lapang hati berdendang. kita memilih segala mengikut yang kita mahukan.

dalam memilih itu, kita kadang-kadang silap memilih atau terlebih pilih, dan kita mula menjadi buta. terlalu yakin pilihan itu akan membawa kita ke syurga dunia. tapi kita lupa orang kata, kalau sayang jangan sepenuhnya sayang, kelak bila terputus tali kasih, nanti kita patah hati. bagi kita, bila sayang, kenalah sayang sepenuhnya. "we are meant to be together."

dan bila cinta yang buta itu tersilap jalan, terjatuh dalam perigi, hati kita turut mati. dan mula kita salahkan diri, apa salahku diperlaku sebegini...

cinta yang buta atau kita yang tuli?

dan bila cinta datang lagi, kita sudah menutup pintu hati..

cinta itu yang menjauh, atau kita yang menjauhi cinta. cinta yang buta atau kita yang buta menilai cinta. nilai cinta bukan boleh diukur dengan segala jenis material, namun tak dapat dinafikan kita mula menilai cinta melalui material.

dan apakah kerana cinta itu buta, cinta tak nampak aku di sini?

Thursday, December 3, 2009

bila kerbau belajar mengembek dan kambing mula mengaum

dalam satu persidangan kambing-kambing, bersuaralah tuan pengerusi majlis..

"aum.. aum.. aum.."

disambut oleh ahli persidangan.

"aum.. aum.."

tiba-tiba masuk seekor kerbau, yang turut dijemput menyertai persidangan.

"embeeek.. embeeek.."

maka balas ahli persidangan kambing itu...

"aum.. aummmm... aum.. aum.."

kita yang memerhatikan mereka, berkata, "gila betul kambing-kambing ini."

kambing-kambing yang memerhatikan kita berkata, "kau pun sama saja."

kita memang tidak mengaum, kita juga tidak mengembek, tapi kita malu untuk mempertaruh bahasa kita sendiri. malu untuk melaungkan bahasa kita dibesarkan. padahal sejak kita dilahirkan, telinga kita disogokkan dengan bahasa ibunda kita, bahasa Melayu. tapi bila dah mula kerja, bila dah mula bercampur bangsa asing, sudah mula lupa asal usul. atas nama kemodenan, atas nama pergaulan, atas nama 'kelasss', semuanya mengorbankan identiti sendiri.

aku bukan golongan anti bahasa inggeris, tapi aku penentang orang yang terlalu mengagungkan bahasa orang lain.

kadang-kadang aku malu sendiri, dalam mesyuarat yang dihadiri oleh semua orang melayu, yang namanya ada bin dan binti, tapi bila mula bercakap, "good morning, let me introduce.."

aku sebenarnya dengan penuh harapan menunggu... "assalamualaikum dan selamat pagi, biar saya perkenalkan..."

tapi nampaknya tinggal harapan..

dan tadi, bila seseorang yang bernama Ooi di depannya, mula bercakap, "terima kasih atas jemputan...bla..bla... saya cuba bercakap bahasa melayu sedaya upaya saya.." dan seorang yang berpangkat cik menyambung, "ok, let's continue..." aku terus tersenyum..

aduhai dunia...

dan bila yang bernama Ooi di depannya berkata, "saya belajar di Universiti Malaya dulu, sudah biasa bercakap bahasa Melayu.."

kembang kempis hati aku.. bangganya aku!

aku ingat dulu masa kat UM, seorang pensyarah aku, Mr Chin namanya, seorang Cina. kuliahnya dalam bahasa Melayu sepenuhnya, kecuali term-term yang tak boleh dimelayukan. memang aku tabik lecturer aku seoarang ni selain dari Prof Wan.

ketika kita terkial-kial menyusun ayat dalam bahsa inggeris, kita hampir tidak dengar orang yang menyapa kita dalam bahasa Melayu. memanglah kita perlu tahu berbahasa inggeris. tuntutan dunia hari ini menginginkan begitu. tapi janganlah sampai menggadaikan maruah bahasa sendiri. tak perlulah bercakap sesama kita bercakap dalam bahasa inggeris yang tunggang langgang sedangkan dalam bahasa Melayu kita boleh lebih sampaikan maksud.

janganlah rasa dengan mengaum sudah cukup menjadikan kambing itu harimau, kalau masih takut untuk mandi hujan.

Monday, November 30, 2009

makhluk kecik bertanduk itu memang jahat!

makhluk kecik bertanduk itu memang jahat. kerana makhluk kecik bertanduk itu, aku hilang semuanya. semuanya.

~ semua diari aku sehingga tahun 2008. semua kenangan yang aku coretkan. semua peristiwa yang aku abadikan. semua kisah yang aku nukilkan. semuanya hilang kerana makhluk kecik yang bertanduk!

~ semua barang kenangan aku di UM. semua (buku) cenderamata KKAA, Kembara kasih, dan semua kenangan projek. semuanya hilang disebabkan makhluk kecik itu.

~ semua kenangan LI aku di Taiping. semua cebisan yang aku kutip selama tiga bulan di situ dan aku simpan rapi. semuanya musnah di tangan (mulut) makhluk kecik yang bertanduk!

~ semua sketch book aku, bersama segala hasil seni (contengan) aku dari zaman aku sekolah hingga zaman U. semuanya sudah menjadi tanah di tangan (mulut)makhluk bertanduk yang sangat kecik itu!

~ semua kad birthday, ucapan yang aku kumpul sedari dulu lagi, hanya tinggal cebisan-cebisan yang tertera ucap selamat tapi kini tak selamat lagi.

~ semua barang kenangan INSEP termasuk modul dan segala macam nota

~ gambar-gambar kenangan aku

~ nukilan-nukilan aku

~ cerita-cerita aku

MAKHLUK KECIK BERTANDUK ITU SUDAH MENGHANCURKAN HATI AKU! =((


******************** CERITA YANG BERLAKU *********************

masa sampai di rumah, 26 November 2009, aku masuk ke bilik aku yang sudah dua bulan ditinggalkan. perkara pertama yang aku nampak, kotak yang terletak di tepi dinding dipenuhi makhluk kecik bertanduk yang dipanggil ANAI-ANAI! semua isi kandungannya hancur menjadi tanah! sehancur hatiku...

sejak emak tiada, empat bilik di rumah terbiar kosong. kalau masa emak ada dulu, dia masuk jugak jenguk-jenguk bilik. sekarang ni hanya abang dan kakak ipar yang ada kat rumah, yang rutin mereka keluar rumah pukul 9 pagi balik pukul 11 malam. langsung tidak menjenguk ruang lain di rumah kecuali bilik mereka dan ruang rehat. jadi memberi peluang untuk makhluk kecik bertanduk itu bersarang. tambah musim hujan, anai-anai yang biasanya bersarang di tanah mula mencari perlindungan yang lebih selamat.

aduhai barang-barangku...

aku tak tahu nak menangis ke nak meraung.

Tuesday, November 24, 2009

beauty is PAiN

masa berlenggang ke opis pagi tadi, masa dekat suatu selekoh, seorang career lady memintas jalan aku. dia terkedepan lebih kurang dua meter dari aku. jarak selamat untuk aku memerhatikan gayanya. memakai blouse putih, skirt paras lutut warna hitam, membawa handbag dan ditangannya ada fail. dan mata aku terus memerhatikan ke bawah. kasutnya, atau aku panggil selipar, aku anggarkan setinggi 4 inci, bertumit tirus runcing.

mata aku menjalar lagi. memerhatikan gaya jalannya, atau aku lebih selesa panggil gait. dan tumit kakinya, atau bahasa para doktor disebut calcaneus, sedikit senget. bukan sebelah, tapi dua belah. timbul rasa dalam hati, pity her..

aku yakin senget itu bukan azali, tapi sebabkan dia terpaksa menyeimbangkan berat badannya pada hujung tirus tumit kasut itu. bayangkan, berat badan (aku agak beratnya dalam 50 kg) yang sepatutnya dibahagikan sama rata keseluruh kaki hanya ditampung oleh luas yang tak sampai 1 inci persegi.

kerana ingin cantik, sampai mengorbankan anatomi kaki sendiri. itukah harga bagi sebuah kecantikan?

aku tak nafikan, pernah aku tulis pasal high heels sebelum ni. dan tulisan menyokong high heels, tapi bukanlah sampai menyeksa diri sendiri. pilihlah yang lebih bertumit lebih besar. kalau sekali sekala nak pakai yang tumit kecik tu bolehlah, tapi kalau tiap-tiap hari bantai kasut yang 4 inci bertumit seperti paku, tu penyeksaan namanya.

mari kita berbicara sains sikit.

gaya jalan kita ada 8 fasa, dan pada setiap fasa, force dari badan kita dibahagikan sesuai dengan peristiwa dan kejadiannya.

8 fasa tersebut:

1- initial contact (org juga panggil heel contact)
2- loading response
3- mid stance
4- terminal stance
5- pre swing
6- intial swing
7- mid swing
8- terminal swing

mungkin kalau tengok gambar ni boleh paham sikit.

picture adapted from http://www.sportsci.com

ataupun boleh refer graph ni.

ni graph aku sendiri, xperlu consent sesape, hehe

note: graph ni menunjukkan kaki kiri dan kanan, pada masa berlainan, tapi phase yang sama iaitu masa kaki berpijak kat tanah, bukannya masa kaki diangkat. dari sini kita boleh tengok, bukan sepanjang masa tumit kita 100% tampung beban berat badan. ia akan beralih dari tumit, ke tengah kaki, dan seterusnya ke hujung kaki. tapi aku rasa career lady tu hampir setiap masa berat badan dia berada di tumit.

kesimpulan yang boleh aku buat;
bagi that career lady, beratnya tidak sempat diagih-agihkan secara adil semasa fasa-fasa dalam gaitnya (hanya tertumpu kepada tumit menyebabkan tumitnya senget.)

dari gamba kat bawah ni jugak kita boleh tengok camane force dikenakan bila kita jalan

nota tambahan:
lecturer aku pernah cakap, nak tengok cara jalan kita betul ke tak, tengok tapak kasut. cara jalan yang betul tapaknya haus di sebelah luar lebih ketara. kalau haus ke dalam maknanya ada tak betul sikit la gait atau cara jalannya. bukan bermakna cacat, tapi mungkin ada tak kena sikit dengan force.

untuk kelihatan cantik, orang sanggup berbuat apa saja. cuma satu soalan aku: berbaloi ke?

Monday, November 23, 2009

kadang-kadang aku terlupa...

kadang-kadang aku terlupa, bahawa blog itu boleh di access siapa sahaja, bila-bila masa, tanpa sedikit tapisan pun. sesiapa sahaja boleh membaca apa-apa sahaja kecuali blog tertentu yang memang di set private oleh tuan tanahnya. yang lain sebebas berlari di padang rumput yang tak ada sepohon lalang pun..

kadang-kadang, disebabkan keterlupaan itu aku tercoret sesuatu yang patut menjadi privasi aku seorang. kadang-kadang dengan keterlupaan itu, privasi yang terdedah itu menjadi sesuatu yang sangat menduka citakan. boleh jadi juga, dengan keterlupaan itu menyebabkan kita sedar tentang sesuatu, oh aku masih ada kawan-kawan rupanya..

kadang-kadang, terserempak dengan kawan-kawan sekali skala, sibuk bertanya berita dan cerita, dan tiba part aku: azma tak payah tanya.. kenapa pulak macam tu? tanyaku sedikit kecil hati. blog... itulah jawapan biasa mereka.. alamak!

kadang-kadang aku terlupa blog itu tempat public, tiada apa-apa privasi pun untuk diri sendiri. tak ada satu pun yang kita boleh sembunyikan bila kita dah abadikan dalam blog. aku sendiri pun, suka untuk baca balik 'diari' aku kat frienster blog, segalanya tentang masa zaman belajar dulu.. kadang-kadang aku tersenyum, tapi kadang-kadang buat aku sedih. tapi aku tetap baca juga. itu suka duka aku. itu kenangan aku. dan itulah weblog pertama aku.

tapi aku juga kadang-kadang tidak faham, kenapa aku terus tulis blog?

hanya satu: to share.

BUKU dan MUKA

aku sedang mencari beberapa buku lama yang masih belum aku baca, adalah beberapa judul- dan yang paling nak sangat (ayat berulang-jangan tiru aksi ini) aku baca ~ seorang tua di kaki gunung, karya azizi hj abdullah. dalam banyak-banyak kedai buku yang aku jelajah, rasanya masih belum jumpa. masa kat UTHM dulu, aku pernah tengok buku ada dalam inventory list kat library, tapi aku tak pernah jumpa buku tu secara real.

dan sekarang baru teringat satu buku yang dikirim kakak aku, dua minggu lepas rasanya, tapi aku masih belum beli. rasanya sempat lagi ke MPH sebelum balik kampung rabu nanti. hopefully.. semalam singgah Mid tapi tak sempat ke MPH. kaki aku tersangat lenguh selepas 'trekking' dalam bandar selepas pulang dari Penang..

dan semalam, ya semalam, 22/11/2009, buat kali pertamanya aku menonton teater di KLPAC. tajuknya MUKABUKU. terima kasih kepada yang mengajak =)

lenkali jangan lupa ajak lagi =))

Sunday, November 22, 2009

T.I.G.A.

hati aku terbelah tiga.

satu mahu kekal di PJS, satu mahu ke bulan, satu mahu ke bintang.

ke mana harus ku tuju?

Saturday, November 21, 2009

lalalalala...

start from last week until this week, aku rasa tak cukup rest lagi. sebelum ni aku asyik komplen bosan, boring, xde keje, NAH sekarang ambik! memang kasi knock-out terus!

last week masa visit site tu aku dah tinggalkan timbunan keja kat opis. then this week tambah lagi beberapa longgok, tinggal opis lagi sehari dan aku rasa bila aku masuk isnin ni dah jadi berbukit bukau! biarkan. keje tetap keje dan weekend tetap weekend!

happy weekend azma!

Wednesday, November 18, 2009

mogok

dah lama aku tak melancarkan mogok dengan orang. setiap kali setan bertanduk mula menghasut, aku pujuk diri sendiri, "tak pe lah, biarkan mereka, maafkan mereka..."

kuasa memaafkan itu memang manis, memang indah. orang pun rasa bahagia, kita pun rasa bahagia. bila setan bertanduk ingin menguasai, aku cuba bayangkan kalau aku ditempat orang tu. "isyyy, tak baik.. kesian dia..."

tapi semalam aku rasa nak melancarkan mogok semula. aku nak tengok apa yang berlaku.

Tuesday, November 17, 2009

China tak jual dua benda jek..

".... father n mother."

Begitulah kata seorang vendor masa salah satu tender interview dulu..

betul jugak katanya itu..

sekarang ni, semua manufacturer beralih membuka plant di China, dari sebesar-besar company, sehinggalah ke seciput-ciputnya.. kalau tengok barang, hampir kesemuanya... MADE IN CHINA...

jadi sering timbul isu, barang buatan China ni kelas ketiga.

baru-baru ni timbul isu bila nak memilih life support machine.. dan aku jadi saksi untuk perdebatan ini...

A: i tak nak barang made in china. i realy sure kementerian tak terima ni.
B: apa salahnya cuba barang buatan china.
A: masalahnya ni alat tentukan hidup mati orang. i tak nak ambil risiko.
B: orang china ramai lagi yang hidup.
A: macam mana pun i tak nak. susah kita nanti.
B: kalau tak nak kenapa boleh masuk dalam kontrak.

bila tiba soal kontrak, semua diam. aku gelak dalam hati. takut puan A dan encik B ni kecik ati aku gelak kuat-kuat.

aku tak salahkan puan A. memang betul gak apa dia cakap. pandangan orang pada barang buatan China ini sangat-sangatlah serong. tapi aku pun setuju dengan encik B. orang China mestilah guna barang buatan China jugak. tapi masih hidup sampai hari ni.

salah siapa? salah principal yang banyak berpindah ke China.

esok ada tender interview lagi. aku pasti negara China glemer sekali lagi.

buatan Malaysia? aku rasa glemer dalam TV jek.

Monday, November 16, 2009

hanya dua

aku ada dua sebab untuk bersedih.
aku ada dua sebab untuk bergembira.

aku memilih untuk gembira.


Sunday, November 15, 2009

camane kak azma pilih ekk?

macam tu lah lebih kurang soalan tina pepagi hari lagi.

maksud yang lebih panjang untuk soalan itu ialah: macam mana kak azma pilih player untuk volleyball team untuk main dalam sukmum?

dan aku jawablah berjela-jela.

tapi bagi aku seorang pemain yang baik mestilah:

1. disiplin yang tinggi- jangan berangan untuk jadi seorang ahli sukan yang baik kalau tak de disiplin. kalau dah terdesak sangat, aku ambik jugak orang yang datang training lewat (kalau dia tu terrer giler ar), dan nantikan balasannya kat court! haha

2. sentiasa belajar walaupun dah terrer- sebab walaupun kita rasa kita paling terer, masih ada lagi yang lebih terer kat dunia luar. jadi jangan berlagak wahai adik-adik. dunia sukan selalu ada naik turun.

3. semangat yang kental- aku rasa yang ni patut duk no. 1, tapi once aku dah tulis biarlah malas nak ubah dah. tapi semangat itu paling penting. kalau dalam keadaan genting, tak ada yang dapat menyelamatkan sesuatu pasukan tu kecuali semangat.

aku suka ambil contoh pengalaman aku sendiri.
~masa aku 3rd year, penentuan tempat ketiga dan keempat, masa tu amat genting. perlawanan hingga ke set kelima. tapi masa tu semua orang semangat nak menang. tak ada ayat lain kecuali -menang. dan bila habis game, semua terduduk kepenatan. sebab semua tenaga dah habis. aku sendiri, seminggu aku sakit badan, tapi aku puas hati. semua orang berjuang hingga ke akhirnya, tanpa ada rasa ingin menyerah kalah, walaupun peluang 50-50. dan mesej yang aku terima dari senior aku~ u deserved the victory!

~masa aku form 5, perlawanan peringakat negeri, juga perlawanan penentuan. setter pada masa itu, kawan aku jugak, sebelum habis game, dia sudah menyerah. aku sudah penat! gosh, sedangkan aku yang pegang dua position masih boleh berlari, dan dia hanya jadi setter, mengeluh penat. dan kami kalah....
selepas game, aku bersemuka dengannya. lain kali kalau macam ni sikap kau, jangan harap kau nak menang, walau game mudah pun! dia terdiam. game tu, aku tak akan lupa sampai bila-bila.

4. mesti ada teamwork yang kukuh. volley adalah sukan untuk 6 orang, jadi tak payah tunjuk terrer sorang-sorang walaupun hakikatnya kita terrer.

5. skill mesti mantap, yang ni tak perlukan ulasan.

6. orang yang tough. bukan orang yang lemah gelamai di court. hello, ini bukan pentas peragaan di kota paris! jadi tak payah lah nak berlenggang-lenggang ye..

aku rasa semua sukan perlukan benda yang sama, tanpa perlu spesifik sukan apa.

tapi yang penting, jangan jadi kaki gaduh kat court ngn pengadil cam aku! LOL

any suggestion???

bila aku fikir-fikir balik, bosannya hidup macam ni. doing the same thing, every week, every single day..

tapi untuk memulakan sesuatu yang baru, aku tak tahu nak start dari mana, dan macam mana nak pastikan benda tu tak mensia-siakan hidup dan mati aku..

any suggestion???

blurrrrrrr........

Saturday, November 14, 2009

being a Kelantanese...

wallpaper kat laptop aku ialah the red warriors, yang aku culik dari blog sangkunang..

masa kat alor gajah hari tu, aku mintak din ajarkan aku microsoft project. dan bermula lah suatu perbalahan intro:

din: apa ni the red warrior, dah kalah buat la cara kalah. (din orang nogori)
aku: tahun depan ada lagi..
din: buat kacau pulak tu. patut la kena denda seratus ribu lebih.
aku: hello, lima puluh je ok.
din: mana ada. seratus lebih la.
aku: aku baru jek baca dalam paper din.
din: aku pun.
(dan aku terus bukak berita harian online.)
aku: baca ni!
din: ni berita harian. try bukak utusan pulak.
(dan aku pun bukak utusan online.)
aku: ni jumlah kerugian din. tapi kena bayar lima puluh jek.
din: mana aci. dah buat rosak tu bayar la semua.

aku terus tutup internet dan bukak microsoft project. malas nak bertekak lama-lama. hehe

itu sekadar intro.

persoalannya di sini. KAFA DIDENDA RM 50,000!

kelab penyokong Kelantan sudah melancarkan tabung 1RINGGIT 1KAFA untuk meringankan beban KAFA. dan dari komen dan reaksi yang aku baca, aku sangat bersetuju. kenapa harus kelantan didenda melampau-lampau kalau keganasan itu melibatkan Kelantan. Kalau negeri lain, FAM seolah-olah pejam mata, buat tak nampak. tapi kalau penyokong Kelantan, memang mata yang dua pun ditambah jadi empat.

dari dulu pun, pengadil memang sangat 'bias' bila melibatkan kelantan. apa dosa dilahirkan sebagai orang kelantan pun aku tak tahu. apa dosa negeri yang bernama kelantan pun aku tak tahu.

bila cakap dengan orang, aku biasa cakap standard. kecualilah dengan orang kelantan jugak, barulah aku cakap dialek completely. dan sesetengah orang cakap, ni tak mengaku orang kelantan la ni.. kadang-kadang aku angin jugak. tapi dalam kebanyakan masa, aku anggap je gurauan..

persoalannya, kalau aku cakap kelantan, adakah orang paham sepenuhnya? jawapannya tidak. sebab itu aku mengambil jalan tengah. kalau orang mintak aku cakap kelantan, dengan bangganya aku akan cakap kelantan sampai diorang tak paham! haha

sebenarnya glemer gak jadi orang kelantan. =p

dan ayat paling TAK TAHAN yang aku tak akan pernah lupa sampai bila-bila, walaupun sudah menjadi sejarah, dan kekal jadi sejarah. "saya jatuh cinta tanpa mengetahui awak orang Kelantan." LOL!

Friday, November 13, 2009

..everytime is first time..

finally tercapai jugak hasrat aku nak pergi. sebelum ini aku dengar dari mulut orang jek, dan sejujurnya aku tak dapat nak bayang keadaan sebenarnya. sebab itulah kut dulu bos aku tiap-tiap kali datang ofis akan tanya, azma bila nak pergi site? dan aku jawab, tunggu ada orang bawak. isy tak ada inisiatif langsung azma!

dan sekarang baru aku faham soalan-soalan yang ditanya masa interview dulu, antaranya:

~boleh tahan ke duk kat site, semua lelaki;
aku jawab: boleh

~boleh tahan ke panas kat site;
aku jawab: saya dah biasa berjemur

~pandai motor atau keta ke tak;
aku jawab: dalam proses, dan aku tanya, jauh sangat ke?
encik tu jawab: walking distance la, tapi jauh jugak

~tak apa ke ulang alik melaka-KL, tak apa ke duduk jauh-jauh;
aku jawab: tak apa, saya dah biasa merantau ke ceruk mana pun kat malaysia ni, kecuali sarawak. (ganas giler jawapan aku).

~boyfren tak marah ke keje jauh-jauh;
aku jawab, kalau lah saya ada... haha...

dan sekarang aku realize, realitinya (din kata ayat aku pelik-pelik sebab aku guna perkataan realiti dan frekuensi~ tapi tak kira aku nak guna jugak!) tak seindah bayangan aku dulu. tapi actually tak lah seteruk mana.

biasalah, kalau site dipenuhi lelaki, aku tak kisah pun walaupun aku satu-satunya perempuan kat situ. biasalah kalau berpanas-panas, luckily masa aku ronda-ronda dengan azhar semalam cuaca telah redup. dan masa aku ikut din buat inspection tadi semua dalam bangunan, so tak kena cahaya matahari. hehe. dan soal ulang alik melaka-KL aku rasa tak timbul lagi, sebab mungkin aku akan terus bertapa di sana nanti!

tapi melecet jugak kaki masa mula-mula pakai but. stokin ada dalam beg. jadi terpaksalah tahan jugak. dan hari ni bila aku minta tolong lukman beli handiplast, barulah dia offer, kenapa tak mintak stokin semalam.. cet, sudah terhantuk baru terngadah! haha (sorry luk, juz kidding)

walaupun tak sempat lawat semua tempat, aku puas hati la jugak. kesian jugak din melayan kerenah aku. (ko nak ketuk aku kat PJS tapi ko kena ketuk kat alor gajah dulu, din! haha).. nanti pegi sekali lagi aku nak mintak nasik ayam pulak.

everything starts with first time..

first time kat alor gajah, dan abang aku call, kak try la mintak TM. kacau!

Tuesday, November 10, 2009

banyak bezanya

semalam, aku terpaksa banyak berdiri, jadi aku rasakan lutut aku sangat sakit, jadi hari ni aku decide untuk pakai sandal yang flat. first time, aku ke office dengan memakai kasut flat. biasanya paling kurang dua inci. at least, mesti ada heels.

sebabnya, aku rasa bila ada heels, rasa yakin diri kita akan bertambah (walaupun tak ada sesiapa pun yang tengok kita jalan masa tu). secara automatik, kita akan rasa macam orang penting dan dihargai. haha.

masa INSEP dulu pun Dr Anne selalu cakap, jangan pakai selipar macam orang nak pergi pasar. dan dia pernah demo sendiri, dia yang jadi modelnya, dengan heels dan tanpa memakai apa-apa. memang kita akan nampak perbezaannya. memang nampak macam orang tak serius bila kita kita memakai kasut tanpa heels.

dan pagi ini, bila aku memakai sandal yang agak flat, aku rasa macam nak pergi bersiar-siar je.

dan besok ada meeting, jadi terpaksa abaikan seketika kesakitan aku itu. kembali melangkah dengan yakin Azma!

Monday, November 9, 2009

buku dan e-buku

masa zaman study dulu, aku tak mampu untuk selalu beli buku, selain buku pelajaran. hanya pada awal semester bila duit loan baru masuk, aku akan peruntukkan sedikit untuk beli buku, tak kiralah buku motivasi atau pun novel yang aku rasakan berbaloi untuk dibeli. tapi untuk membeli novel-novel yang bermutu, pastilah mahal, dan untuk membeli novel yang mahal, aku rasakan keperluan lain lebih mendesak.

jadi, cara terbaik, aku hanya cari buku-buku online atau dengan nama 'glemer'nya ~ e-book.

banyak jugak e-book yang aku download, simpan dalam laptop. tapi berani aku katakan, aku tak pernah habiskan walau 'sebuah' e-book. tak tahulah kenapa, tapi aku rasakan 'book' dan 'e-book' sangat jauh bezanya.

aku suka untuk membaca e-book pada mulanya, tapi suatu ketika:

~ aku merasakan sangat leceh, bila aku nak membaca, aku terpaksa bukak laptop. masa untuk bukak laptop dan run ialah lima minit.

~aku terpaksa duduk dan mengadap laptop, sedangkan masa membaca bagi aku adalah masa untuk berehat.

~aku terpaksa mengadap laptop selama beberapa lama, tak boleh jalan ke sana ke mari sambil bawak laptop. kalau buku ke ceruk mana pun boleh bawak.

~mata aku sangat sakit bila stare lama-lama kat screen

~most important, e-book itu tak ada bau buku atau pun kertas

~dan juga, e-book itu percuma. manusia jarang hargai benda percuma.

dan kesimpulan untuk perkara-perkara di atas, bagi aku, e-book adalah penilaian atau pun guideline untuk aku memilih buku yang baik. sebab aku pernah tertipu, sinopsisnya bukan main best, tapi ceritanya, hanya Tuhan yang tahu. at least dengan adanya e-book, aku boleh menilai sama ada buku tersebut layak dibeli atau cukup sekadar jadi penghias rak dikedai buku.

tapi aku cuma mula boleh beli buku sesuka hati bila aku mula ada income tetap. sekurang-kurangnya membayar dendam masa study dulu. masa tu aku hanya mampu masuk merayau-rayau dalam pekan buku, mencari buku yang best, dan meletak balik ditempatnya.

dan sekarang, barulah aku memiliki kepuasan membaca, bukan sekadar menatap e-book di skrin laptop yang menyakitkan mata.


Sunday, November 8, 2009

lompatan seorang katak


dulu aku pernah terfikir, aku akan habiskan job ni sebelum jump2. aku akan setelkan semuanya, gain experience as much as possible. kenali dunia procurement dan dunia construction sebaiknya sebelum menjadi seorang katak.

itu azam aku masa sebelum masuk kerja dulu.

tapi aku harus terima hakikat, perancangan dan pelaksaan adalah dua perkara berbeza. aku pernah express pada kawan aku dulu, selepas dua bulan lebih aku kerja.

dan nasihatnya, " better jangan jump lagi."

aku ikut nasihatnya, tanpa memberi apa-apa sebab dan alasan untuk aku terfikir untuk buat keputusan tu.

sehari. dua hari. hari-hari berlalu.

hari-hari tetap berlalu. kadang-kadang dengan penuh ceria, kadang-kadang bersama senyum palsu.

suatu hari aku cakap lagi kepadanya, tentang perkara sama.

dan kali ini aku berani untuk cakap kenapa.

dan nampaknya kali ini tiada bantahan.

tapi dalam hati, aku masih ragu-ragu. menjadi seorang katak yang tak bertanggungjawab, atau katak yang bermaruah.

tapi aku takut kalau aku jadi macam katak yang terendam yang air panas.


coach yang silap dan perusuh yang fanatik

masa tengah ralit duk blogging malam tadi, ada call masuk, dan aku terus hamburkan ketidak puasan hati aku.

"kawan u lah ni, taktikal salah! ni bukan salah pemain, coach buat taktik entah pape!"

dia jawab,

"i baru lepas call sathia, i said, congrates, at least u dah bawak kelantan pergi final. dia cakap, u sorang je yang ucap tahniah, yang lain semua blame me."

aku balas balik,

"kalau dah taktikal salah macam mana nak menang!"

aku tahu sathia menjadi kemarahan seluruh rakyat kelantan semalam. itulah nasib seorang jurulatih. kalau menang, disanjung dan dijunjung. kalau kalah, dikutuk dan dikeji. kalau kat luar negara, pantang kalah, pasti jurulatih didesak letak jawatan. sekali fikir, logik juga, dua kali fikir, kesiannya...

dan kawan aku tu cakap,

"nasib baik my friend tak bagi tiket kan, kalau jadi pergi stadium, dengan hujannya, dengan sesaknya..."

dan aku sambung,

"...dengan mercunnya."

tadi tengok ada komen kat bawah dari sangkunang, aku terus link ke blog dia, membaca pengalamannya di stadium, dan aku bersetuju. mungkin ni jugak satu pembalasan dari Tuhan, kepada peminat-peminat fanatik (baca perusuh) kelantan yang langsung tak tahu bersyukur. dah polis tak bagi bawak mercun, bukannya dengar, dalam stadium mercun kalahkan perang iraq. bakar kerusi, baling orang dengan objek-objek tak sepatutnya. nasib baik tak bakar stadium terus. semoga kekalahan ini buat mereka celik mata sikit.

aku harap tahun depan perusuh-perusuh ini makin cerdik.

aku masih belum dengar komen dari abang dan adik aku. tunggu diorang reda sikit.

(aku masih marah lagi. kecewa sebenarnya..)

tak sanggup ku lafazkan...

habis match tadi, terima mesej dari kak dah, 'sekali pikir baik xsoh minat suke ni. x tensen n x frust.'

aku sangat-sangat setuju.

tapi tadi, aku tutup tv sebelum wisel penamat ditiup, sebelum indra menjaringkan gol pertama dan terakhir untuk kelantan. sebabnya~ aku tak sanggup nak tengok pemain-pemain negeri sembilan lari masuk padang, berarak ke tepi padang sambil mengibar bendera negeri sembilan. biarlah kali ini aku tak ada semangat kesukanan orang cakap, tapi aku tak sanggup.

aku boleh tengok malaysia kalah piala thomas. aku anggap itu asam garam sukan. aku boleh tengok chong wei menyerah begitu saja kepada lin dan dalam olimpik. aku anggap mentalnya masih belum kuat untuk emas olimpik. tapi aku tak boleh tengok wajah kecewa indra. aku tak boleh tengok kalau-kalau ada pemain kelantan yang menangis. dan aku tak sanggup tengok kalau-kalau penyokong merusuh.

bagi aku, indra pemain yang terlalu kental, tapi tadi dia terperangkap dalam percaturan yang salah. wajahnya sudah cukup menggambarkan betapa garangnya dia, tapi tadi taringnya dikunci pada separuh masa pertama. dan aku rindu senyum indra masa press conference a day before match, tapi indra tak akan tersenyum lagi. sebab itu aku tutup tv awal-awal, sebelum aku tengok semua perkara itu berlaku.

nasib baiklah sekarang ni bukan zaman aku study. kalau tak, aku sangat sure aku tak boleh nak tumpu perhatian. dulu aku pernah mogok sepanjang malam tak study, hanya kerana choon han kalah malaysia open. hanya kerana schumi tak naik podium masa grand prix. bila terima mesej kak dah tadi, aku bersyukur aku tutup tv awal-awal.

sikap penyokong pun satu hal. belum apa-apa sudah baling mercun. belum apa-apa sudah buat rusuhan. aku tak faham betul. aku hanya respect penyokong kelantan masa final piala FA. lepas game, bila dah kalah, semua keluar dari stadium dengan tenang, tanpa gaduh-gaduh. mungkin masa tu masih terasa kesan penggantungan. sekarang sudah tak ingat detik kejatuhan kelantan masa tu, dah tunjuk perangai 'england' balik. apa hukuman lepas ni aku tak tahu lah.

tapi apa-apa pun aku tetap berbangga kelantan masuk final. walaupun kalah, tak apalah, sekurang-kurangnya dah berjuang sehabisnya. piya sampai patah kaki. semoga tahun depan kelantan masih terus cemerlang, dan indra masih di kelantan.

bagi aku, indra tetap pemain paling berharga.


Saturday, November 7, 2009

mencari seseorang~

sejak dari dulu lagi aku minat teater. bagi aku teater sangat jujur, tidak seperti filem (lebih-lebih lagi empat lima tahun kebelakangan ni) yang aku rasa sangat merapu. tetapi aku hanya mampu tengok teater yang disiarkan di TV. (for sure lah dah expired musim teater tu, tap tak pe, asal boleh tengok.) ye lah, di kelantan mana ada teater. kalau dikir barat adalah. tapi dikir barat pun aku layan jugak.

bila masuk UM, barulah terdedah kepada dunia teater amatur, oleh student-student, semasa festival seni (feseni). masa tahun 1 dan 2, aku ramai geng, jadi boleh pergi tengok teater feseni. bayarannya cuma dua ringgit. tapi teater student, taraf pun taraf orang baru buat teater la. tapi aku tetap suka. tahun tiga dan empat, rasanya aku tak pergi tengok, cuma ambik tahu. sebabnya, aku lupa kenapa.

aku pernah cakap-cakap dengan saadah coursemate aku, sebelum habis study kita mesti tengok satu teater (profesional, bukan teater amatur oleh student kolej). tapi sampai detik keluar UM, aku masih belum berjaya untuk menyaksikan satu persembahan teater. cuma seingat aku, aku pernah menonton satu teater 'hikayat nilai tambah', tapi dah separuh jalan. tu pun percuma. jadi aku tak rasa kepuasan untuk benda percuma. bila berbayar, kita akan hargai sikit benda tu.

bila aku dengar ada persembahan Natrah, aku rasa macam nak pergi. tapi kat IB pulak tu, harga tiket pun mesti 'cun'nya lah. tapi kalau ada teman, walau berapa pun, aku sanggup, sebab aku suka cerita pasal natrah ni. kalau teater pulak, lagi berganda-ganda lah sukanya. dan kalau ada orang sponsor pulak, tak terkiralah sukanya.

tapi aku masih tak jumpa lagi siapa yang dekat dengan aku berminat dengan teater setakat ni.

detik terakhir...

dulu masa aku masih kecil, sekitar darjah satu atau dua, kat rumah aku masih belum ada tv. sebab ayah cakap kalau ada tv mesti kitorang adik beradik tak akan belajar. jadi kalau nak tengok tv, aku akan pergi rumah jiran. itu pun jarang-jarang sekali.

tapi kalau ada event besar, seperti final bola sepak atau pun Piala Thomas, kami adik-beradik seramai enam orang, (hanya kakak sulung aku yang tak join) akan beramai-ramai ke rumah sedara kami yang lebih kurang 500 meter dari rumah. masa tu seronok sangat tengok beramai-ramai. tapi masa tu aku masih kecil untuk faham dan ambil port untuk semua perkara. ada ketika aku tertidur menunggu perlawanan habis. ada kala aku terjaga sebab sorakan diorang yang nak pecah rumah.

keadaan tu berterusan selama beberapa tahun sehinggalah rumah aku ada tv.

dan Piala Malaysia dan Piala Thomas tetap jadi event besar dalam keluarga kami. tak kiralah siapa lawan kat final. seronok! bila aku dah besar sikit, aku dan adik pulak ambik alih, dan kakak-kakak sudah tak ambik port sangat bila dah kawin, kecuali event-event besar.

sekarang, keadaan sudah berubah. masing-masing membawa diri memenuhi tuntutan hidup. dan hari ni, kurang dari setengah jam lagi, final Piala Malaysia, kali pertama kelantan ke final sejak aku dilahirkan. dan aku keseorangan di rumah ini. tapi tak apalah, asalkan Piala Malaysia pulang ke Kota Bharu. Go the Red wArrioRs!

Friday, November 6, 2009

the ReD Warrior !

sekarang tiap-tiap pagi sebelum ke office aku akan bukak paper online, dan baca berita sukan. sekian lama kelantan didiskriminasi dalam bola sepak, barulah aku merasakan sisi lain sekarang. mungkin sejak-sejak kelantan diterajui orang politik, mempunyai kewangan yang kukuh, barulah orang mula buka mata.

lama sudah aku melupakan bola sepak dari hidup aku, walaupun abang aku tak pernah missed setiap perlawanan kat Stadium Sultan Muhammad ke-IV. selepas beberapa perlawanan dan kelantan selalu berada ditempat teratas liga. dan sejak itu aku mula offer diri kat abang aku bila dia bersiap-siap nak pergi stadium. 'jangan mengarutlah', beritahu abang, 'nanti kena sorak dengan orang.' aku menyambut, 'baguslah orang sorak.' abang tetap bertegas. ' kat sini tak ada orang perempuan pergi tengok bola.'

aku mengeluh kecewa.

masa lepas menonton semi final hari tu, lan adik aku menawarkan, 'mu nak pergi tengok kat stadium tak?' aku jawab, 'tak naklah, nanti abe rul marah.' kata kak dah, 'apa salahnya pergi tengok kat stadium.' aku tetap cakap, tak apalah, tengok kat tv je lah.

dan semalam, bila ada kawan call, 'nak pergi tengok bola tak sabtu ni, i ada tiket free', aku rasa aku terpaksa tarik balik kenyataan yang aku bagi kat lan, dan aku harap tak jumpa abang aku. haha


Wednesday, November 4, 2009

tinggal kenangan

singgah kat blog tina tadi, tiba-tiba ingatan pada volley singgah. dah hampir dua tahun (setahun setengah sebenarnya) aku meninggalkan court secara rasmi. 12 tahun aku di court bukan sekejap. suka, duka, glamour, egois, kawan, lawan, cinta, musuh, pride, maruah, kepercayaan, confidence, penyesalan, semuanya berada dalam satu gelanggang.

cinta aku pada volley tak pernah bertepi walaupun berakhir dengan rajukan. rajukan yang tak menguntungkan sesiapa. tapi aku tak salahkan diri sendiri pada masa tu. memang aku rasa itu keputusan yang paling tepat. pada masa tu aku tak boleh nak luahkan pada sesiapa, sebab betapa peritnya aku berdepan dengan kenyataan tu, tak ada siapa yang tahu.

bila rajuk ini akan berakhir aku tidak tahu. mungkin seumur hidup aku. dan semuanya sudah terlewat untuk aku berpatah semula.

walaupun banyak jalan tersedia, ada kalanya jalan hanya sehala. no turning back.


Tuesday, November 3, 2009

terganggu atau mengganggu?

tiba-tiba aku rasa macam nak nangis..

'...i feel not to disturb u.'

selama ni pernah ke aku kata kat dia selalu ganggu aku? tak pernah. pernah ke aku kata dia menyusahkan aku. seingat aku, TAK PERNAH!

tapi kenapa dia boleh cakap macam tu?

Sunday, November 1, 2009

hensem lah Farhan!


buat pertama kalinya aku merasakan Farhan lebih hensem dari Fezrul Khan, walaupun aku merasakan muka mereka seiras. tiga gol penuh bergaya dari Farhan memang melayakkan dia jadi pemain paling hensem malam tu selain dari pemain terbaik perlawanan. haha

kalau abang aku travel jauh dari kota bharu ke kangar, aku pulak travel dari KL ke Kuala Lipis, semata-mata untuk menyaksikan perlawanan tersebut bersama kakak aku, dan nyata berbaloi-baloi!

kali terakhir kelantan melangkah ke final sebelum semua pemain kelantan dilahirkan, kecuali halim napi. yang lain, mungkin masa tu mak bapak diorang baru bercinta, ketika kali terakhir kelantan bermain di final Piala Malaysia. sungguh lama penantian 39 tahun itu!

sebelum bermula game dan babak-babak permulaan, seram juga melihat halim napi yang tak pernah duduk diam, selalu di asak bertubi-tubi. mulalah terasa kesan kehilangan indra dan piya. tapi diam-diam farhan memang berisi dan bila dia mula mempamerkan kehensemannya kali pertama, aku yakin memang kelantan akan ke final tahun ini.

dan kalau hatrik lagi final ini, tak syak lagi, memang farhan lelaki melayu paling hensem lah!!



Saturday, October 31, 2009

tik tok simpati

aku bukan simpati kepadanya. aku tak patut simpati kepadanya. tapi sebagai kawan aku tahu betapa pedihnya apa yang dia rasa. sebelum ni aku kenal dia sebagai orang yang cukup tough, tapi sekental mana pun orang itu, ada masa dia akan rasa jugak detik 'kekalahan' walau seketika.

aku ingin jadi pendengar setia kepadanya. aku nak tahu apa jua yang dia rasa. supaya dia tahu aku tetap ada untuk dia, seperti dia pernah cakap kat aku, bila aku perlukan dia, disitu ada dia.

aku nak mendengar suara hatinya. aku nak dia tahu betapa aku dia hargai dia.

Thursday, October 29, 2009

buat aku tersenyum =))

hari ni aku terima berbagai-bagai mesej dari pelbagai orang tentang pelbagai isu dan peristiwa yang membuatkan aku gelak sorang-sorang. kadang-kadang hidup ini dangan mengujakan. segalanya datang secara mengejut.

balik kerja tadi, dapat mesej dari anak sedara aku, dengan tulisan yang berterabur, teh bila teh nak balik sudah lama teh tak balik rindu rasanya... terasa sebak gak aku, dan terasa nak gelak pun ada.. aku pun reply la, then dia balas, teh, teh jagalah diri, jangan lupa solat.. anak sekecil itu... pastu aku call dia sekejap, mengubat kerinduannya, dan aku juga...

pastu adik aku mesej, tanya jadi tak nak pergi kuala lipis, then kakak aku mesej, tanya jadi tak nak pergi rumah dia.. then kawan-kawan mesej, tanya itu ini...

dan tengah duk berbalas mesej dengan kawan aku, kakak aku kat kelantan pulak mesej, kak, dah tidur ke, bukak la 611, raksasa baru kuar. aku tak tahu nak gelak ke apa.. hahahaha.. seharian aku serius kat ofis hari ni, mujurlah ada juga yang masih mengingati aku dan boleh membuat aku tersenyum =))

Wednesday, October 28, 2009

kau sepatutnya....!

senangnya bila menasihati orang. kau sepatutnya itu, kau seharusnya ini!

tapi bila kena kat batang hdiung sendiri baru terasa beratnya bebanan untuk menerima nasihat itu!

tapi sejak aku tahu apa maksudnya 'nasihat' itu bagi yang menerima nasihat, aku sudah jarang memberi ceramah-ceramah percuma. sebab apabila aku meletakkan orang dalam situasi aku, seperti aku tak nak dengar nasihat percuma orang itu, orang pun tak nak dengar 'nasihat' aku.

memang mulut aku sangat celupar. ADVICE IS CHEAP!

tapi dengan keceluparan aku itu aku berjaya membendung orang dari membebel kepada aku, what I shud and shudn't do. tapi ada jugak yang masih kurang faham, bila aku mula bercerita, dan mereka mula membuka cerita mereka, ha, sama la dengan aku!

Gosh! janganlah keluarkan ayat tu pada aku. ayat itu sama dengan maksudnya memBUNUH semangat aku. bila masanya aku bercerita, DENGARlah. melainkan aku tanya, apa patut aku buat ye? tak pun awal-awal lagi aku akan cakap, nak mintak pendapat ni. tapi kalau aku cakap aku nak cerita, maknanya memang aku nak cerita semata-mata. bukannya mintak ceramah percuma!

sekarang aku dapat kepuasan dengan mendengar cerita orang. ceritalah, aku akan mendengar butir bicaramu, kawan..

ditelan masa

masa merubah manusia. atau manusia berubah mengikut masa. entahlah...

seorang yang kita kenali lima tahun dulu, kalau kita jumpa sekarang, pasti berubah sangat banyak... aku tak tahulah macam mana pandangan orang terhadap aku sendiri.. mungkin orang akan cakap, azma sekarang dah tak macam dulu, macam aku cakap orang, dia dah berubah, tak macam dulu lagi..

tapi aku tak kisahlah sebanyak mana pun dia berubah, selagi dia masih ingat aku sebagai kawan, aku tetap menghargai dia..

sebab aku pun sudah berubah ditelan masa.

Monday, October 26, 2009

bahagia di mana?

dalam hidup, kebanyakan dari kita menghabiskan masa mencari bahagia dari menikmati bahagia itu sendiri. kesenangan tidak menjamin apa-apa kebahagiaan.

seseorang yang gajinya sebulan sama dengan gaji aku tiga tahun, belum tentu beroleh bahagia dalam hidupnya. seseorang yang bertemu dan berkahwin dengan idaman hatinya, belum tentu mengecap bahagia dalam perkahwinannya. seseorang yang hidup dilimpahi wang ringgit, belum tentu lena tidur malamnya.

aku ingat satu artikel (if we can call it article- actually ia adalah sebuah presentation), yang aku dapat dari seorang kawan dulu. if we have everything, what left for others. (mungkin nanti aku boleh upload kat sini, tapi sekarang file tu tak ada).

selama ini aku selalu berangan, kalau aku kaya, selesai semua masalah. kalau aku dapat kerja baik tak payah nak fikir apa-apa lagi. semuanya MONEY-oriented. tapi sebenarnya hidup bukan sekadar itu. hidup ialah macam mana kita menghadapi dan memanipulasi kehidupan kita.

semalam sebelum tidur, panjang aku fikir. kalau selama ini aku rasa hidup aku dibelenggu masalah, orang lain lebih banyak masalahnya. kalau aku rasa keseorangan, ada yang sebatang kara hidupnya. kalau aku rasa tidak berteman, ada orang yang langsung tiada tempat mengadu. sebelum tidur semalam, pertama kali aku cuba memikirkan tentang hidup orang lain, bukan semata-mata hidup aku.

aku bukanlah seorang kaunselor, juga tidak mampu menjadi problem solver. bukan juga sebagai fasilitator, seorang pemudah cara. aku hanya boleh mendengar dan memahami mengikut pemahaman aku sendiri. aku tidak mampu membantu menyelesaikan masalah itu. aku tak mampu memberi pandangan kepada orang yang makan garam kehidupan lebih banyak dari aku. tapi aku tetap boleh mendengar. mendengar. mendengar dan ketawa. aku tak harapkan untuk menyelesaikan masalah itu, aku cuma berharap ia akan membuatkan orang sedikit tenang.

dan semoga dia tetap tenang...